DRS Makelaars

Bedrijfsonroerend goed in de stad en regio Amsterdam

HIH koopt kantoorgebouw ‘Prins en Keizer’ in Amsterdamse binnenstad

De Duitse investmentmanager HIH Global Invest koopt het gebouw 'Prins en Keizer' in de binnenstand van Amsterdam van de ontwikkelcombinatie Borghese Real Estate, Keystone Vastgoed en COD.

Het gebouw 'Prins en Keizer' aan de Vijzelstraat 66-80, tussen de Prinsen- en Keizersgracht, wordt momenteel ingrijpend vernieuwd en verduurzaamd. Het 35.000m² grote gebouw (inclusief ondergrondse parkeergarage) krijgt het Breeam label 'Very Good'. De gevel wordt transparanter en de binnenzijde krijgt een industrieel karakter. 'Prins en Keizer' wordt in juli 2014 opgeleverd aan de eerste huurders.

Het gebouw is jarenlang verhuurd aan onder andere Spaces (12.125m²), Randstand Nederland (1.300m²), Stek Advocaten (1.174m²), MIcompany (634 m²) en Apcoa Parking Nederland (exploitatie parkleergarage). Apcoa huurt de 140 plaatsen voor 20 jaar. Daarnaast is er nog circa 4.900m² beschikbaar voor de verhuur, waarvoor de verkoper met diverse kandidaten in gesprek is.

'De doorslaggevende factor voor de aankoop van het gebouw 'Prins en Keizer' is naast de ligging in het centrum van Amsterdam, de hoeveelheid parkeerplaatsen en de uitstekende bereikbaarheid per openbaar vervoer en auto', aldus Mathias Brodesser, hoofd acquisitie HIH Global Invest. 'Huurders met een oppervlakte eis van maximaal 3.000m² kunnen op één vloer worden gehuisvest, in tegenstelling tot de veelal versnipperd beschikbare kantoormeters aan de grachtengordel in Amsterdam. Dit is een duidelijk concurrentievoordeel, nu en in de toekomst.'

De ontwikkelaars kochten het voormalige ABN Amro kantoor, dat begin jaren '70 gebouwd werd, in 2012 van woningcorporatie Stadgenoot en Vesteda. Die wilden het aanvankelijk transformeren tot een woon-werkgebouw, maar zagen hier vanwege een strategiewijziging vanaf. De ontwikkelcombinatie betaalde toen volgende het Kadaster €26,75 mln voor het gebouw.

Bij deze transactie werd koper HIH geadviseerd door DRS Makelaars en Houthoff Buruma.